Συμβουλευτική Γονέων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής φαίνεται ότι καθιστά την ανατροφή των παιδιών δύσκολη υπόθεση για μεγάλο ποσοστό γονέων. Οι ρυθμοί ζωής, η έλλειψη χρόνου, οι απαιτήσεις για καλύτερες μαθησιακές επιδόσεις, καθώς και τα απρόβλεπτα γεγονότα είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που οι γονείς νιώθουν ανεπαρκείς στον γονεϊκό τους ρόλο.

Η οικογένεια είναι ένα σύστημα όπου τα μέλη της βρίσκονται σε μια συνεχόμενη δυναμική αλληλεπίδραση. Αυτό σημαίνει ότι οι συμπεριφορές του ενός επηρεάζουν και επηρεάζονται από την συμπεριφορά των υπολοίπων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να στοχοποιείται κάποιο μέλος της οικογένειας ως «προβληματικό», «μη συνεργάσιμο» κ.τ.λ.

Η συμβουλευτική γονέων συστήνεται για να μπορέσουν οι γονείς να αναγνωρίσουν τις αιτίες των συμπτωμάτων των δυσκολιών του παιδιού, όπως επίσης και του τι τροφοδοτεί αυτές τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή και τις καινούριες. Εστιάζει, δηλαδή, στο σύστημα των σχέσεων στο οποίο ανήκει το παιδί αποδυναμώνοντας το σύμπτωμα που το στοχοποιεί.

Η ομαλή διαχείριση των σχέσεων των μελών της οικογένειας, αφενός τονώνει και ισορροπεί την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση του παιδιού και αφετέρου δημιουργεί νέους και δημιουργικούς στόχους και οπτικές συνοχής.

Το κέντρο μας συνεργάζεται με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία